Header Ads

ΡΙΓΟΣ - MAGGIE STIEFVATER



Με πολλή χαρά,αλλά και αρκετές δόσεις αγωνίας, ξεκίνησα να διαβάζω το δεύτερο βιβλίο της σειράς της Maggie Stiefvater, μιας και τo πρώτο βιβλίο, ''Ρίγος'', μου είχε αρέσει πολύ.
Η υπόθεση, η λυρικότητα στη γραφή της συγγραφέα, αλλά και το σημείο που κόπηκε η αφήγηση στο πρώτο μέρος, με έκαναν να θέλω να ξεκινήσω αμέσως το διάβασμα της '' 'Άπνοιας''. Μια μαγική ιστορία, η οποία με καλούσε να γίνω μέρος της και πάλι...









Σύνοψη: Ο Σαμ και η Γκρέις είναι τελικά μαζί. Έχουν παραδεχτεί τα συναισθήματά τους, έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον, ζουν ο ένας για τον άλλον. Όμως, υπάρχουν μάχες που πρέπει να δοθούν. Η Γκρέις πρέπει να υποστηρίξει τον Σαμ απέναντι στην οικογένειά της και στους δικούς της ανθρώπους, πρέπει να ενισχύσει τη σχέση τους, πρέπει να αγωνιστεί ακόμη πιο σθεναρά για τις επιλογές της.

Ο Σαμ, από την άλλη, ζώντας σε νέες συνθήκες και με νέες προοπτικές, προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το παρελθόν του και να συνηθίσει στην καινούρια του ζωή.

Κι εκεί που νομίζουμε πως όλα θα κυλήσουν ήρεμα πια, όπως ακριβώς θα το επιθυμούσαμε, στη ζωή τους, εμφανίζεται ο Κόουλ, φέρνοντας νέα δεδομένα, νέες περιπέτειες.
Η Γκρέις είναι πράγματι ένα κορίτσι που ερωτεύεται ένα αγόρι, το οποίο μεταλλάσσεται σε λυκάνθρωπο ή μήπως υπάρχει και κάτι επιπλέον το οποίο πρέπει να ανακαλύψει ο αναγνώστης διαβάζοντας;

Εκεί που υπήρχε άπνοια... ξαφνικά ένας τυφώνας απειλεί να συνταράξει τις καρδιές μας συθέμελα. Ο μύθος του λυκάνθρωπου, σ’αυτό το βιβλίο, εδραιώνεται. Η συγγραφέας στηρίζει την παραλλαγή του μύθου, πάνω στον οποίο έπλασε την ιστορία της, με τον καλύτερο τρόπο. Την καλλιεργεί, την εμπλουτίζει και τη χειραγωγεί με μοναδικό τρόπο. Η εναλλαγή των διηγούμενων προσώπων στα κεφάλαια εντείνει το ενδιαφέρον και καλύπτει τον αναγνώστη, όσον αφορά την πλοκή, τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.

Εδώ, οι ήρωες φαίνονται πιο ανθρώπινοι, πιο αληθινοί. Τους γνωρίζεις περισσότερο, βουτώντας στα άδυτα του χαρακτήρα τους και ταυτίζεσαι μαζί τους. Η συγγραφέας τους παρουσιάζει, έτσι όπως πρέπει να είναι ένας ήρωας της καθημερινότητας. Με προτερήματα και μειονεκτήματα, με φοβίες κι ανασφάλειες, με όνειρα και ελπίδες.




Σαμ και Γκρέις: Στο βιβλίο αυτό κυριαρχεί η σχέση μεταξύ αυτών των δύο νέων. Ένας δεσμός σταθερός, ακλόνητος. Η αφοσίωση και η ανάγκη του ενός για τον άλλον φαίνονται στο τέλος κάθε σελίδας, κάθε γραμμής.

Ο Σαμ ζει στο σπίτι της Γκρέις, χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς της. Ζει μαζί με την Γκρέις, ζει για την Γκρέις. Ιδιαίτερα ευαίσθητος και τρυφερός, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει όσα τον αφορούν, σε σχέση με τις μεταμορφώσεις του σε λυκάνθρωπο, μία μόλυνση την οποία αποπειράται να ελέγξει. Παράλληλα, προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής του. Απόλυτα τρυφερός και δοτικός. Απόλυτα ερωτευμένος. Αλλά και απαισιόδοξος, ταυτόχρονα. Φοβάται το μέλλον που έρχεται. Τα κίτρινα μάτια του βγάζουν μια θλίψη, που δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο. Από τη μια, οι μνήμες του από τους γονείς του και τα όσα βίωσε κοντά τους, από την άλλη, η ευθύνη του απέναντι στον 'μέντορά' του και στην αγέλη. Σ’ όλα αυτά, έρχεται, αναμφισβήτητα κι απαράμιλλα, η σχέση του με την Γκρέις κι ο φόβος για ό, τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Το συνονθύλευμα όλων αυτών των δεδομένων μαζί, συνθέτουν το παζλ της πραγματικότητας του Σαμ, με συνοδεία την ιδιαίτερη μουσική που ακούει, την κιθάρα του, τα τραγούδια που συνθέτει. τα χάρτινα πουλιά που φτιάχνει και την ποίηση του Ρίλκε.


Η Γκρέις ζει τον απόλυτο έρωτα. Ήσυχα και ολοκληρωτικά, απαιτεί με πάθος το μερίδιό της στην ευτυχία. Ζει την κάθε στιγμή σαν να ‘ταν  η τελευταία, στο πλευρό του λύκου, που της είχε κλέψει την καρδιά, πριν καν συνειδητοποιήσει πως είναι, εν τέλει ,άνθρωπος, ο Σαμ της. Υποστηρίζει συνεχώς τη σχέση τους στους γονείς της, στις φίλες της. Αν και κρατά μυστικά, προσπαθεί, όσο καλύτερα γίνεται, να διατηρήσει μια ισορροπία στις σχέσεις της με όλους. Θέλει τα πάντα και τα διεκδικεί. Δυναμική κι αποφασιστική σε όλες της τις αποφάσεις και ενέργειες. Όμως, σαν κάτι υποβόσκει κάτω από την επιφάνεια, κάτι μέσα της την τρομάζει. Γνωρίζει πως όλα θα αλλάξουν, όσο κι αν δε το θέλουν, όσο κι αν παλέψουν για το αντίθετο.

Αλλάζει το πεπρωμένο μας, επειδή το θέλουμε εμείς ή απλά υποτασσόμαστε στη μοίρα που μας περιμένει; Πόσο έρωτα μπορεί να αντέξει κάποιος; Πόσο πόνο; Πόση αγάπη; Πόσες θυσίες;

Ο έρωτας αυτών των δύο είναι ταυτόχρονα ήσυχος αλλά και δυναμικός. Χαρακτηρίζεται, τόσο από πάθος και ένταση, όσο κι από κατασταλάξει και απόλυτη αποδοχή του ενός από τον άλλον. Μοναδικός... Απλά.



Οι γονείς της Γκρέις , στο δεύτερο μέρος της σειράς, έχουν πιο ενεργό ρόλο, χωρίς όμως να επηρεάζουν το ζευγάρι. Οι φίλοι του ζευγαριού αποδέχονται τη σχέση και βοηθούν σ’ αυτή.



 Κόουλ και Ίζαμπελ: Ο Κόουλ, πρωτοεμφανιζόμενος σ’ αυτό το βιβλίο, σαρώνει τα πάντα. Ένα μυστήριο τον ακολουθεί. Ένας πολύπλοκος χαρακτήρας. Αν και μολύνθηκε από επιλογή του, επιζητά τη λύτρωση με την μεταμόρφωσή του σε λύκο. Κι ενώ όλα συνηγορούν στο να τον αντιπαθήσεις ως αναγνώστης, τελικά σε κερδίζει.



Η 'Ιζαμπελ σε αυτό το βιβλίο πρωταγωνιστεί. Γνωρίζουμε τον χαρακτήρα της. Τι σκέφτεται, τι επιθυμεί. Αγωνίζεται κι αυτή, με τον τρόπο της, να ξεπεράσει τη θλίψη που τη βασανίζει και να βρει νόημα στη ζωή της.


Δυο τραγικές φιγούρες, που, όμως, γίνονται αναπόσπαστο και απαραίτητο μέρος του βιβλίου, τους αγαπάς για την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητά τους. Μια άλλη ιστορία που σαγηνεύει και συμπληρώνει με όμορφο τρόπο αυτή του Σαμ και της Γκρέις.




Συναισθήματα: Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο με το πρώτο βιβλίο της σειράς, η συγγραφέας, με απλό και λιτό λόγο, μικρές και σύντομες περιγραφές, ουσιαστικούς διαλόγους κι όμορφη πλοκή, σε γοητεύει. Έχει την ακριβή ποσότητα από δράση, εσωτερική ανασκόπηση των ηρώων, αισθήματων και προβληματισμού που σε κάνει να το ρουφήξεις και να το αγαπήσεις. Η ιστορία αγάπης ανάμεσα σε ένα κορίτσι και ένα αγόρι-λυκάνθρωπο απογειώνεται.

Συμπέρασμα: Άξια συνέχεια του εκπληκτικού “Ρίγους”. Η αίσθηση που σου αφήνει ,τελειώνοντάς το, είναι η ικανοποίηση για ένα μεγάλο και όμορφο ταξίδι που βίωσες... Και σίγορα κάποια αναμονή για το τρίτο βιβλίο της σειράς ,με αγωνία και χωρίς ανάσα!

Άπνοια: ένας απόλυτα ταιριαστός τίτλος.




ISBN: 978-960-16-4106-5

Συγγραφέας: ΣΤΙΦΒΑΤΕΡ ΜΑΓΚΙ

Εκδοτικός οίκος: ΠΑΤΑΚΗ

Σειρά: ΜΑΥΡΗ

Μετάφραση: ΜΠΟΖΙΝΑΚΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Σελίδες: 416

Ημερομηνία Έκδοσης: Μάιος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.